Elektromos tűz – a láthatatlan ellenség

2021. december 4.A mindennapi híradásokban gyakran szembesülünk azzal, hogy elektromos tűz ütött ki a házban, a lakásban és rosszabb esetben emberéletek, vagy „csak” anyagi javak kerültek veszélybe. Ezek minden egyes család életében katasztrófák.  Nagyságrendileg az elektromos tűzesetek éves szinten 1500-2000 ingatlan tűzkárt okoznak, ez az összes tűzkár kb. 10%-ért felelős.

Az a helyzet, hogy megfelelő odafigyeléssel és minimális ráfordítással az ilyen balesetek jelentős hányada minden további nélkül megelőzhető lenne. A Mykeeper csapata most ebben próbál egy kis segítséget nyújtani.

Milyen okai lehetnek az elektromos tűznek?

Kevesen gondolnák, de problémák egyik legfőbb oka a technológia és a komfortérzés folyamatos növekedése. Minél öregebb egy ház, annál jobban igaz az az egyszerű állítás, hogy anno a házat vagy lakást az akkori technológiának megfelelő villamos hálózatot a korabeli alumínium vezetékekkel, a jelenleginél számottevően kisebb terhelésre méretezték. Napjainkban számos „nagyfogyasztó” (különösen: elektromos sütő, klímaberendezés, mosógép, mosogatógép) működik a háztartásokban, amelyeket a hálózat egyszerűen nem bír el. Ennek ellenszere villamos hálózat teljes felújítása, különösen a vezetékek és szerelvények teljes körű cseréje.

A másik fő ok a tájékozatlanság. Két korábbi blogunkban is részletesen kifejtettük, hogy milyen veszélyeket jelentenek a különböző nem megfelelő minőségű eszközök, illetve a helytelenül használt elosztók és hosszabbítók.

A harmadik fő ok a gondatlanság. Ez meg végképp megelőzhető lenne odafigyeléssel és az eszközök lekapcsolásának mindennapi rutinba történő beemelésével. Az elektromos tüzek egy részét bekapcsolva hagyott főzőlapok, vasalók, illetve otthagyott túlmelegedett gépek okozzák.

Ezzel szorosan összefügg a különösen veszélyes eszközök fel nem ismerése.

Egyrészt nagyon komoly kockázatot jelentenek a különböző elektromos fűtőberendezések. Több okból is kiemelt kockázati tényezőt jelentenek: technológiai okokból rendkívül gyorsan magas hőmérsékletre felmelegednek és szinte azonnal meggyulladhatnak a gyúlékony anyagoktól. Ráadásul működési sajátoságuk miatt gyakran kerülnek túl közel éghető anyagokhoz (bútor, függöny stb.).

Másrészt az világítótestek szoktak még komoly problémákat okozni. Nem véletlen, hogy minden egyes lámpán feltüntetésre kerül, hogy milyen izzó helyezhető el. Sajnos a felhasználók egy része nem is olvassa el a tájékoztatót, vagy egyszerűen nem veszi figyelembe. Különösen nagy kockázatot jelent – mert az elektromos tüzek legfőbb oka – a nagy teljesítményű izzók behelyezése kisebb foglalatú lámpába.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: az elektromos tüzek jelentős része megelőzhető lenne!!!!

Friss híreinkért, aktuális ajánlatainkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, keress minket!