Dugaljak, elosztók és hosszabbítók – óvatosan a pókhálótannal :)

2021. augusztus 10.Rendkívül rendkívül komoly veszélyforrást jelentenek a különböző dugaljak, elosztók és hosszabbítók – főként ezeknek a meghökkentő kombinációi.

A villamossági szakemberek – elfogadva azt, hogy a dugaljak száma korlátozott, főleg a régi lakásokban – elrettentő példákra tudnak rácsodálkozni. Az ideális recept, ami biztosan balesethez, vagy tűzhöz vezet, ha egy dugaljba bedugunk egy hatos elosztót, abba beleteszünk 4 darab T elosztót, majd ráteszünk 10 feletti nagy teljesítményű eszközt. No ezt biztosan nem szabad csinálni!!!!

Néhány praktikus tanács, ami szintén életet és vagyont menthet.

Az első szempont a klasszikus minőségi szempont. Minden eszköznek megvan az eredeti márkás minőségtől indulva az utángyártáson át az utángyártás utángyártásán keresztül a házi barkácsolásig minden szintje. Ezeknél az eszközöknél különösen érdemes mérlegelni, hogy milyen minőségi szintet választunk. Nyilván a silányabb minőséggel nagyon szépen egyre magasabb arányban jelentkeznek a problémák…Ezzel szoros összefüggésben legyen szó akár elosztóról, akár hosszabbítóról vásárolj szaküzletben, mondd el, hogy milyen eszközöket szeretnél rá csatlakoztatni, remélhetőleg érdemisegítséget kapsz…

A bevezetőben említett – elrettentő példa – szorosan kapcsolódik a tényleges terhelhetőség kérdéséhez. Normális esetben pontosan meghatározásra kerülnek az egyes elosztókon a gyártó által megadott adatok. Ezek wattban kifejezett teljesítményértékek, amelyek pontosan meghatározzák az adott eszköz teljes terhelhetőségét. (Precízebben: az egyidejűleg csatlakoztatott egyszerre működő fogyasztók maximális teljesítményét is felülről korlátozzák: azaz az egyszerre csatlakoztatott fogyasztók összegzett teljesítménye nem érheti el a csomagoláson/burkolaton jelölt értéket. Szintén praktikus javaslat: ne keressük a maximális érték „szélét”

Végül a minőségi termékek setén különböző biztonsági funkciók is megjelenhetnek, ezek közül a legfontosabbak::

  • Egy túlfeszültségvédő funkcióval kibővített elosztó használatával megelőzhető a csatlakoztatott eszközök tönkremenetelét (ráadásul véd még a villámcsapás által okozott kártól is).
  • Szintén rendkívül praktikus funkció a Túlhevülés elleni védelem, illetve az ellenőrző lámpa beépítése túlhevülés vagy túlterhelés esetén.
  • Közismert, hogy a lakás hálózatát védik a különböző biztosítékok és relék. Egyre népszerűbbek az olyan elosztók, amelyek szintén rendelkeznek saját megszakítóval. Ez megint az eszközöket védi a túl nagy áram áthaladása ellen. így egy plusz védelmi vonalat garantálnak az eszközeid biztonságára, hogy ha túl nagy áram
  • Végül az örök klasszikus az elosztóba épített Kapcsoló: egyben kényelmi és biztonsági funkcióval is bírnak, Egyetlen mozdulattal áramtalanítható az összes csatlakoztatott eszköz. Egyben jelent energiatakarékosságot és biztonságot

A Mykeeper kisokos szerint mérlegeld az előnyöket és a hátrányokat, végül hozz tudatos és megalapozott döntést. Biztonsági szempontból az biztos, hogy a szakember segítségével történő minőségi eszközök megvásárlása a legjobb választás. Már korábban is írtunk arról, hogy mire érdemes figyelni az otthonodban, illetve miért érdemes keresni az eszközökön a CE jelölést.

Friss híreinkért, aktuális ajánlatainkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, keress minket!