Indukciós főzőlap – mit is érdemes tudnunk róla?

2021. szeptember 23.Leegyszerűsítve: sok mindent. Az alábbi blogban összegyűjtöttük, hogy mi az, amit „illik” és mi az amit „érdemes” tudni az indukciós főzőlapokról…

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

Amit illik tudni (és ez általános iskolai fizikai ismereteinkből még előbújhat), hogy valami összefüggés van a mágneses mező, a belehelyezett fém, és a hőmérséklet növekedése között. Ha ennyire emlékszünk, akkor már nem tanultuk hiába ezt az anyagrészt. Kissé precízebben az elektromosság egyik alapító tudósától, James Clerk Maxwell-től kaptuk ajándékba az indukciós főzőlap működési elvét. Egészen pontosan a XIX. század második felében fedezte fel fizikusunk azt a tényt, hogy igen gyorsan igen magas hő keletkezik, ha fémet helyezünk a mágneses mezőbe. No ezt pontosan lehet használni főzésre 🙂 Ez volt röviden a tudományos része a dolognak.

Mit érdemes tudni az indukciós főzőlapokról – mielőtt esetleg ilyet vásárolnál?

Az egyik legfontosabb tulajdonsága az indukciós főzőlapoknak az energiatakarékosság. Természetesen ennek is megvan a fizikai (tudományos) magyarázata. Az indukciós technológiában az a fantasztikus, hogy közvetlenül az edényt melegítjük.

Az indukciós módszertől eltérő esetekben vagy magas hőfokra melegítjük a főzőlapot, vagy gyakorlatilag tüzet gyújtunk az edény alatt. Bármelyik másik módszert is választjuk csak a hőnek egy részét jut el az edényhez – a többivel a környezetet melegítjük teljesen feleslegesen – nyáron még akár önmagunknak is kellemetlenséget okozva. Különböző források különböző nagyságrendekkel számolnak, de az átlagok szintjén kiemelhető az indukciós főzőlap a generált hőmennyiség 85-90 százalékát képes hasznosítani, míg a második helyen végző elektromos (kerámia) főzőlapok megállnak 60-70%-nál. Szegény gázrózsáról már alig merünk megemlékezni a szerény 30-45%-os teljesítményével. Nem tudományoskodva, de ki kell emelnünk, hogy ez a kiváló energiafelhasználás úgy jön létre, hogy kimarad egy láncszem a hőátadás folyamatában, ahogy említettük nem a valamilyen főzőlapot melegítjük, ami majd melegíti az edényt, hanem közvetlenül az edényt 🙂

Az energiatakarékosság mellett ki kell emelnünk az időmegtakarítást. Egyszerűen – pontosan a fentebb ismertetett technológiának köszönhetően – sokkal gyorsabban lehet főzni indukciós lapokon. Nem véletlen, hogy az innováció elterjedése a sztár séfektől a vendéglátáson át jutott el a mindennapi háziasszonyok konyhájába.

Szintén a technológiából következik, hogy rendkívül precízen lehet az átadásra kerülő hőmennyiséget is szabályozni. Pontosan beállíthatjuk a rendkívül felhasználóbarát kezelők segítségével, hogy egy lassú melegítést szeretnénk, vagy egy hosszan tartó „leves pöszögtetést”, vagy pont ellenkezőleg egy frissen sütést vagy egy radikális kérgesítést.

Emellett már csak ráadás, hogy – szintén az indukciós technológiának köszönhetően – az égési sérülések és konyhai balesetek elenyészők, továbbá a háziasszonyok életét megkeserítő főzőfelületre történő ráégése odaégések sem jönnek létre.

Akkor felmerülhet a kérdés, hogy miért nincs már minden magyar konyhában indukciós főzőlap.

Az egyik ok vélelmezhetően a bizalmatlanság, még túl „fiatal” technológiáról van szó, amit leginkább a korai innovátorok és a korai követők alkalmaznak.

Emellett nem elhanyagolható probléma, hogy – szintén a technológiának betudhatóan – a működési elv következtében az indukciós főzőlap csak áramvezető (mágnesezhető) edényekkel tud működni (vas és rozsdamentes acél). Ezzel szemben a konyhák jelentős részében az edények széles skálája található, kezdve a kerámia edényektől az üvegeken át a réz, alumínium lábasokig.  Ezzel általában akkor szembesülnek a kevésbé felkészült felhasználók, amikor ráteszik az ilyen edényeket az új szerzeményre és – jobb esetben – nem történik semmi. 🙂

Nem is ragoznánk tovább: a Mykeeper kisokos szerint először ismerd meg az új technológiát, majd mérlegeld az előnyöket és a hátrányokat, végül hozz tudatos és megalapozott döntést. Energiahatékonyság tekintetében jelenleg az indukciós megoldás a legjobb elérhető választás. Amennyiben te is ezzel a megoldással szeretnéd készíteni a vasárnapi ebédet és vásárlás előtt állsz, ne felejtsd el kérni szakértők segítségét a beszereléshez!

Friss híreinkért, aktuális ajánlatainkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, keress minket!