Elektromos felülvizsgálat – miről is szól ez?

2022. január 15.Nem véletlenül részleteztük az elektromos tűzzel kapcsolatos blogban a legfontosabb veszélyeket. Ezt a mindenkori döntéshozók is érzékelik ezért a szabályozásban is folyamatosan beépítenek olyan elvárásokat, előírásokat, amelyek országos szinten próbálják a lehetséges kockázatokat csökkenteni, ez lesz az elektromos felülvizsgálat.

Ismerve azt a tényt, hogy a hazai ingatlanok jelentős része 20-30 (50 éve) épült, és az elektromos berendezések teljesen más kategóriát képviseltek, így nem meglepő, hogy egy 20-30 (40-650) éves ingatlannál nem lehet(ne) mérlegelés tárgya egy átfogó elektromos a felülvizsgálat szükségessége. Sajnálatos módon ezt a tulajdonosok jelentős része önmagától nem teszi meg, ezért a szabályzók bevezetésével próbálják orientálni őket a racionálisabb magatartásra.

A jogi háttér leegyszerűsítve:

  • A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet alapján a lakóépületek és a munkahelyek tekintetében is szigorú előírás van arra, hogy a villamossági hálózat kialakítását, valamint egyes események bekövetkeztét követően, illetve a használat során periodikusan felülvizsgálatot kell végezni villamos hálózaton és berendezéseken.
  • júliusától hatályos az a miniszteri rendelet, amely a lakások villamos berendezéseinek felülvizsgálatát írja elő mind tulajdonosváltáskor, mind bérbeadáskor.

 

Praktikusan ez három egymástól eltérő kötelezettséget jelet az ingatlantulajdonos számára:

  • Egyrészt abban az esetben is kötelező a felülvizsgálat, ha rendeltetésszerűen saját lakhatás céljára használja az adott ingatlant. Fontos tisztában lenni vele, hogy a villamos biztonsági felülvizsgálatot a lakástulajdonosnak a lakóépületek villamos berendezésein, folyamatosan, legalább 6 évente el kell végezni.
  • Másrészt – és ezt már kevesebben tudják – minden olyan esetben is kötelező a lakások villamos felülvizsgálatát megvalósítani, amikor tulajdonosváltás történi (azaz eladásra kerül az ingatlan)
  • Harmadrészt – és ezzel még kevesebben vannak tisztában – villamos felülvizsgálatát akkor is kötelező megvalósítani, ha az ingatlant bérbe adják. (Értelemszerűen a bérlők biztonságát szolgálja ez a rendelkezés, pontosan az esetleges balesetek és jogviták megelőzése

 

Kivételként megemlíthető, hogy nem minden esetben kötelező a felülvizsgálat, ezt a jogalkotó pontosan szabályozza. A felmentés feltétele:

  • a lakásban fázisonként 32 ampernél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, továbbá
  • 30 milliampernél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

Nyilván a feltételeknek történő megfelelés tekintetében a biztonság kedvéért javasolt hozzáértő szakember segítségét kérni. A Mykeeper csapata ezen a területen is segítséget tud nyújtani.

 

Friss híreinkért, aktuális ajánlatainkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, keress minket!