A telefontöltő – amit mindig húzz ki!!!!

2022. február 4.Sokan nem tudjátok, hogy az egyik legveszélyesebb elektromos eszköz nem más, mint a telefontöltő. Klasszikus „kicsi eszköz”, teljesen ártalmatlannak tűnik, ráadásul pontosan az a fajta, amiket nem szívesen húzunk ki, pontosan azért, mert jó, ha mindig kéznél van.

Miért veszélyes?

Szakértőnk becslése szerint az egyik leggyakrabban lakástüzet okozó eszköz. Ennek persze több oka van – a statisztika itt is működik:

  • Egyrészt szinte minden lakásban van bedugott töltő, lakásonként gyakran több is. Nyilván sok töltőből több baj is származik.
  • Másrészt a több töltőből több lesz zárlatos, több melegszik túl és többet is helyeznek túl közel gyúlékony anyagokhoz. Vélelmezhetően ezért lesz sokkal több elektromos tűz.

Nyilván a nagy áramfogyasztású „elektromos bálnavadász szigony” viszonylag ritkán okoz elektromos tüzet Magyarországon, tekintve, hogy valószínűleg egy darab nincs az országban bedugva 🙂

Példák az életből

Statisztikai elemzés ide, statisztikai elemzés oda, néhány cím ez elmúlt néhány hónapból –a teljesség igénye nélkül – kizárólag figyelemfelkeltés céljából:

  • Telefontöltő miatt égett le egy ház, a családnak mindene odaveszett
  • Akár egy telefontöltő is okozhat lakástüzet
  • Zárlatos telefontöltő miatt gyulladt ki a konyha

Elég sok ház égett már le eme kis eszköznek köszönhetően….

Jó tudni ráadásul, hogy – ellentétben az általános vélekedéssel – még akkor is áramot fogyaszt, ha nincs telefon csatlakoztatva.

Persze azért nagyon megijedni nem kell: egy bedugott töltő nagyságrendileg óránként 0,0005-0,001 kWh mennyiséget használ fel. Ez óránként néhány fillérbe kerül :), ami évente néhány száz forint. Nem egy nagy összeg, viszont egyrészt teljesen értelmetlen pazarlás, másrészt egyértelműen felesleges környezetszennyezés, ráadásul a töltőnk élettartamát is rövidítjük.

Nem is ragoznánk tovább: a Mykeeper kisokos szerint az egyetlen helyes döntés, legyen szó az áramfogyasztás csökkentéséről, akár a saját biztonságodról, ha minden eszközt (így a telefontöltőt is…) kihúzod.

Ne felejtsd el a szakemberek és a tűzoltók figyelmeztetését: mindig húzd ki a nem használt elektronikai eszközeidet! Akár életet menthet!

 

Korábban már írtunk már az otthoni eszközök biztonságos használatáról. 

Friss híreinkért, aktuális ajánlatainkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, keress minket!